EN HAYIRLI KADIN KİMDİR ?

? EN HAYIRLI KADIN KİMDİR ?




Peygamber Efendimize “Hangi kadın hayırlıdır?” diye soruldu. Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:

“Kocası baktığında onu sevindiren; bir şey istediğinde onu yerine getiren; kocası evde bulunmadığı zaman hem kendini hem de onun malını koruyan kadın.” (Nesâî, Nikâh 14)

Hadiste geçen ifade istemek anlamındadır.

Peygamberimizin bu hadisiyle, birçok derin anlamları kısa, özlü sözlerle ifade ettiğini görüyoruz.

Konuyla ilgili hadisi şerifler hem kadınları hem erkekleri aile düzeninin devamına gönüllü katkıda bulunmaya teşvik etmektedir. Kadınlara evlilik konusunda emir ve tavsiyelerde bulunan ayet ve hadislere mukabil, erkeklere de emir ve ikazlarda bulunan ayet ve hadisler bulunmaktadır.

Allah, “Erkeklerin, hanımları üzerinde hakkı olduğu gibi, hanımların da kocaları üzerinde hakkı vardır.” (Bakara; 228) buyuruyor.

Peygamberimiz de hakları açıklıyor: “Kendi yediğinden ona da yedirmen, giydiğin zaman ona da giydirmen, yüzüne vurmaman, takbih etmemen (çirkin görmemen), evin içi hariç onu terk etmemen." (Ebu Dâvud, Nikâh 42)

Allah, Müslüman erkeklere: “Kadınlarla güzel bir şekilde hayatınızı sürdürün,” (Nisâ 19) buyurmuştur.

Peygamberimiz de, “Sizin en hayırlınız, aile fertlerine en hayırlı olandır. Ailesine en hayırlı olanınız da benim” (İbni Mâce, Nikâh 50; Tirmizî, Menâkıb 64) buyurarak, erkekleri iyi davranışlara teşvik etmiştir.

Kısacası, kadınlara yapılan tavsiyeler, erkekler bu hakları istismar edip onları zora soksun veya aşağılamaya bahane etsin diye değil, aksine evliliklerde geçim ve mutluluk için herkes üzerine düşeni yapsın, diye söylenmiştir.

Elbette erkek, “Benim yasakladığım şeyi yapamazsın” diyerek kadına çok fıtri bir ihtiyacı, mesela anne babasının ve yakın akrabasının ziyaretini yasaklamamalıdır.

Evlilik bir hafta, bir ay, üç ay sürecek bir ilişki değil ki, tek tarafın baskısı altında devam edebilsin. Bilhassa kadının hissi ve hassas yapısı göz önüne alınarak kuralların insaf ölçüsünde takdir edilmesi uygun olur.

Kadın da, erkek de Allah'ın kuludur. Hayat yoldaşı olan iki kişiden hangisi daha iyi niyetli ve fedakâr ise Allah katında o daha kıymetlidir.

Allah, bizleri hayırda yarışmaya teşvik etmektedir, çekişmeye değil.

Selam ve dua ile...