VİTİR NAMAZI KAÇ REKATTIR ?

? VİTİR NAMAZI KAÇ REKATTIR ?



SORU:Selamun aleykum hocam, Salati vitir namazı kaç rekattır? Nasıl kılınır? 3 rekat olarak kılınır mı? Tek rekat kılınır mı? 3 kılınırsa akşam namazına benzememe diye bir hadise binaen nasıl kılınır? Allah razı olsun.
CEVAP:
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.
Kıymetli kardeşim, Vitir namazı en az bir rekât kılınır. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurur: Vitir gecenin sonunda (kılınan) bir rekat (namaz)dır.” (Müslim) Vitir namazı üç, beş, yedi, dokuz ve on bir rekât kılınabilir.
Üç rekâtlık vitir namazı iki şekilde olabilir.
1-)İkinci rekâtta teşehhüde oturmadan kalkılır ve üçüncü rekâttın sonunda selam verilir. Yani üç rekât, tek teşehhüt ve tek selam ile kılınır. Bunu delili, Aişe (radiyallahu anha)’nın rivayetinde geçen şu ifadedir: “Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) üç rekât vitir kılar ve sadece sonunda otururdu” (Muvatta, Nesai)
2-)İki rekât namaz kıldıktan sonra selam verilir ve daha sonra bir rekât daha kılınır. “Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) (üç rekat kıldığı vitir namazının) iki ve tek rekatını selam vererek ayırır ve bunu bize işittirirdi” (Ahmed bin Hanbel, Tahavi, ibn Hibban)
“İbn Ömer (radiyallahu anhu) iki rekat ile vitir arasında selam verirdi…” (Buhari)
Kişi şayet beş rekât vitir namazı kılmak isterse son rekât hariç hiçbir rekâtta oturmaz. Beşinci rekâtta oturur ve selam verir. Aişe (radiyallahu anha) şöyle anlatır: “Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) gece on üç rekat namaz kılar bundan beş rekatını vitir olarak kılardı. Bu beş rekâtın sadece sonunda otururdu” (Müslim)
Yedi rekât vitir kılmak isteyen kişi altıncı rekâtta oturarak teşehhüdünü yapar ardından selam vermeden kalkar, daha sonra yedinci rekatı kılar ve teşehhüd yapıp selam verir. Bu konuyla alakalı Ebu Davud (rahimehullah) şöyle rivayet etmiştir: “Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) altıncı ve yedinci rekâtta oturdu ve yedinci rekâtta selam verdi.”
Yedi rekât vitir kılmak isteyen kimse bazı âlimlere göre, birinci rekâttan yedinci rekâta kadar hiçbir rekatta oturmaz, yedinci rekatı kıldığında teşehhüd yapar ve sonrasında selam verir. Bununla alakalı Şeyh Elbeni’nin sahih kabul ettiği Nesai’de geçen bir hadiste Ümmü Seleme (radiyallahu anha) şöyle der: “Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) beş ve yedi rekat vitir namazı kılar, bu rekatları selam ve kelam ile bölmezdi” Yani namazdan çıkmak için sadece sonunda selam verirdi.
Dokuz rekât namaz kılmak isteyen, yukarıda anlatıldığı gibi birden sekize kadar hiçbir rekâtta oturmadan namazını kılar. Sekizinci rekâta gelindiğinde teşehhüd yaparak oturur fakat selam vermez. Teşehhüdü yaptıktan sonra selam vermeden ayağı kalkar ve dokuzuncu rekâtı bitirip selam verir. Aişe (radiyallahu anha) şöyle anlatır: “Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) dokuz rekat namaz kılardı. Sekizinci rekâttan önce hiçbir rekâtta oturmazdı. (sekizinci rekât için oturduğunda) Allah’ı zikreder, Ona hamd ve dua eder (sonra) ayağı kalkar selam vermezdi. Dokuzuncu rekât için ayağı kalkar daha sonra teşehhüd için oturur, Allah’ı zikreder Ona hamd ve dua eder sonra da selam verirdi.” (Ebu Davud)
On bir rekât vitir kılmak isteyen, her iki rekâtta bir selam verir on birinci rekâtı ise tek başına kılar.
Ayrıca Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) vitir namazının akşam namazına benzetilmesini yasaklamıştır. Bu benzeme vitir namazının iki teşehhüd yapılıp bir selam verilerek kılınmasıyla olmaktadır. Dolayısıyla vitir namazı iki teşehhüd bir selam verilerek kılınmamalıdır. Sahih görüşe göre gece namazının belirli bir sayısı yoktur. İsteyen dilediği kadar kılabilir.
Allah’a hamd ve Rasûlu Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir
ismai hoca....