KALP KRİZİNİN GELDİĞİNİ NASIL ANLARIZ ??

!! İŞTE CEVABI !!



EVET ARKADAŞLAR : BU YAZIMDA İSE BİR GÜN BAŞIMIZA GELEBİLECEK BİR OLAY OLAN [ KALP KRİZİ ] "NİN NASIL GERÇEKLEŞTİĞİNİ ANLATTIM ....




  1. Kalp krizi, göğsün ortasında ağırlık oturmuş gibi ezici, sıkıştırıcı vasıfta kollara özellikle de sol kola vuran ancak her iki kola da vurabilen, boyna yayılabilen, bol terleme, ölüm korkusu, bulantı ve kusmanın eşlik edebileceği bir göğüs ağrısı şeklinde ortaya çıkar.
  2. Soğuk havalar neden olur mu? - Soğuk hava direkt kendisi kalp krizine neden olmaz. Ancak ani sıcak, soğuk değişimleri plak yırtılması ve krizleri tetikleyen etken olabilir. Ani soğuğa çıkma damarlarda büzüşmeye yol açarak tetikleyici faktör olabilir. Yapılan çalışmalarda kış aylarında kalp krizi riskinin yaz aylarına göre nispeten daha fazla olduğu belirlenmiştir. Kalp hastalarının ani sıcak soğuk değişimlerine karşı önlem almaları, soğuk havaya çıkarken çok iyi giyinmeleri, özellikle göğsün direk soğuk hava ve rüzgarı almamasına dikkat etmesi gerekir.
  3. Spor kalp krizini tetikler mi? - Spor, kalp sağlığı için olumlu etkilere sahiptir. Biz hastalarımıza düzenli tempolu yürüyüş yapmalarını öneririz. Ancak ısınmadan ani yapılan yüklenme tarzı sporlar zararlı olabilir, önerilmez. Özellikle de halı sahada futbol oynamak çok risklidir. Önceden ısınmadan ani yüklenme yarar yerine zarar getirebilir. Çoğu kere yemek sonrası yapılan ve ısınmadan hırsla hali sahada ani yüklenme kalp krizlerini tetikleyebilmektedir.


  4. Kalp krizi geçirdiğiniz nasıl anlaşılır? - Göğüste 20 dakikadan fazla süren boyun, omuz ve kollara yayılan şiddetli ve baskı yapan ağrı, nefes darlığı, öksürük, baş dönmesi ve bayılma, kusma, mide bulantısı, soğuk terleme, çarpıntı, aşırı halsizlik, endişe ve ölüm korkusu duyulur. Bazen kalp krizi çok ani ve şiddetli bulgular ile başlar ve kolayca tanı konabilir. Ancak bazı kişilerde örneğin; şeker hastalığı olan kişilerde olay yavaş ve hafif bir ağrı veya rahatsızlık hissi ile başlar.
  5. Kalp krizi risk faktörleri nelerdir? - 35 yaş üzeri erkekler, 45 yaş üzeri veya menapozdaki kadınlar, şişmanlık, şeker hastalığı, hipertansiyon, sigara içimi, iyi kolesterolün düşük olması (HDL-kolesterol <45mg/dl), kötü kolesterolün yüksek olması (LDL-kolesterol >130 mg/dl), atar damar tıkanıklığı saptanmış olması (önceden kalp krizi, felç, ayak damar tıkanıklığı vb.), düzenli egzersiz yapılmaması, stresli yaşam, birinci dereceden yakınlarında (anne, baba, kardeş ve çocuklarında) erken yaşlarda damar tıkanıklığı saptanması.
  6. Kalp krizine neden olan düzeltebilir risk faktörlerini ortadan kaldırarak kalp krizi riskini de azaltabiliriz. Bunlar; * Sigara içilmemesi, tansiyon hastalarının tansiyonun kontrol altında tutulması. Kilo alınmaması, şişmanların zayıflaması
  7. * Düzenli yürüyüşlerin yapılması. Hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi. Stresten uzak durulması. Kolesterol yüksekliği varsa düşürülmesi ile kalp krizi riskimiz azaltılabilir.
  8. EĞER KALP KRİZİ GEÇİRİRKEN YALNIZSANIZ BUNLARI YAPIN! - Kalp krizi esnasında yalnızsanız, kişinin kalp krizi geçirdiği esnada tıkalı olan damarını açabilmek için yapacağı herhangi bir manevra bulunmaz. Bunun yanında öncelikle ağrı başladığı anda; * Telefonla yakınlarınızı arayarak durumu haber verin. Bulunduğunuz yerin kapısını aralık bırakın. Bu, yardıma gelecek olan kişinin işini kolaylaştırmış olur. Kuvvetli öksürük geçici olarak kan akımını artırabilir. Yeni başlamış bir pıhtıyı yerinden sökme ihtimali çok düşük olsa da burun deliklerinizi kapatarak kuvvetli biçimde öksürün.
  9. * Evde aspirin varsa, bir bardak su ile alın. Bunun dışında kesinlikle bir şey yiyip içmeyin. Pencereyi açarak odaya oksijen girmesini sağlayın.
  10. * Yardım gelmesini, yatarak ya da oturarak bekleyin. Kesinlikle ayakta beklemeyin. Çünkü kalp krizi ile hastaneye gelen bir hastanın bir travma sorunu olmaması gerekir.

  11. * Eğer kişi düşerek başını çarpmışsa, kalp krizi ile ilgili yapılacak tedaviler, başa alınan darbe nedeniyle yapılamayabilir. Soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. Özellikle soğuk su böyle durumlarda çok tehlikelidir. Çünkü kalp damarlarını büzer ve mevcut durumu daha da kötüleştirebilir."



İLGİLİ YAZI : MİDE GAZI İÇİN ŞU 4 ŞEYİ YAPIN OKU-                   


                                BİLGİN KUYUSU [ BİLGİ MERKEZİ ]